TRAINING:
‘CHECK-IN online’

Online gaan we anders met elkaar om dan offline. En door sociale media is de grens tussen publiek en privé steeds meer aan het verdwijnen. Hierdoor raken jongeren soms ongewenst of onbedoeld in situaties verstrikt. Het is belangrijk dat jongeren ook vaardigheden leren over hoe ze online met elkaar omgaan en zowel voor zichzelf als anderen kunnen opkomen.

Speciaal daarom creëerden we een weerbaarheidstraining gericht op de online wereld: Check-in online.

De training wordt momenteel aangeboden aan meisjes tussen 13 en 18 jaar. Door middel van kringgesprekken, rollenspelen en andere opdrachten spelen we in op veelvoorkomende situaties zoals; Wat doe je als iemand je vraagt een naaktfoto te sturen? Of; hoe reageer je wanneer iemand je uitscheldt online?

We dagen de deelneemsters uit stil te staan bij wat voor hen wel en niet oké is en maken ze bewust van hun eigen grenzen én die van anderen. Er wordt telkens een link gemaakt tussen de offline en online wereld.

Na de training kunnen meisjes bewuster en veiliger omgaan met social media en hebben ze meer zelfinzicht.

voor wie?

  • Meisjes, en iedereen die zich identificeert als meisje, tussen 13 en 18 jaar oud.

  • Jongeren die wonen of naar school gaan in de stad Antwerpen.

  • Jongeren die met eigen motivatie aan zichzelf willen werken in een groep.

Weten of de jongere aan alle voorwaarden voldoet om deel te nemen? Bekijk de aanmeldingsvoorwaarden.

praktisch

  • Een training bestaat uit 4 sessies van telkens 2 uur.

  • We trainen in groepen van 4 tot max. 8 meisjes van dezelfde leeftijd.

  • Veiligheid is essentieel om jezelf goed te voelen in de groep. Vooraf maken we een veiligheidscontract op met de jongeren.

  • De training is vrijwillig. De jongere is zelf gemotiveerd om deel te nemen en gaat aan de slag met de dingen waar ze zelf aan wilt werken.

  • Jongeren -18 jaar moeten worden aangemeld door een professionele hulpverlener en toestemming hebben van de ouder(s) of voogd.

Jongeren onder 18 jaar

Jongeren -18 jaar moeten worden aangemeld door een professionele hulpverlener. Het aanmelden van een jongere doe je via het volgende formulier.

Er worden - in normale omstandigheden - maximum 12 plaatsen voorzien per groep. Eens alle plaatsen ingevuld zijn, worden er geen nieuwe aanmeldingen meer aangenomen.

MELD JONGERE AAN

Jongeren boven 18 jaar

Onze trainingen zijn gewoon interessant en plezant, dus snel inschrijven als je +18 bent!

INSCHRIJVEN

VERLOOP

We organiseren elk jaar verschillende trainingsreeksen op basis van leeftijd. De groepen bestaan telkens uit 4 tot max. 8 leeftijdsgenoten. Het verloop van de training is bij de verschillende groepen gelijkaardig:

  • Wanneer het aanmeldformulier goed ontvangen is bekijken we eerst of de jongere aan de aanmeldvoorwaarden voldoet.

    We brengen de aanmelder hiervan zo snel mogelijk op de hoogte. Wanneer de jongere kan deelnemen plannen we een kennismakingsgesprek in.

    Voor jongeren -18 jaar nodigen we zowel de aanmelder, als de jongere en diens ouder(s) uit.

  • Ongeveer een maand voor de start van een training, nodigen we de jongere, de ouder(s) en de aanmelder samen uit op Kwadraat. Indien de jongere meerderjarig is en zichzelf heeft aangemeld, nodigen we enkel de jongere en eventueel de ouder(s) uit.



    Tijdens dit gesprek geven we meer uitleg over de training en staan we stil bij de vragen en verwachtingen van alle partijen.

    Het is belangrijk dat de jongere met eigen motivatie wil werken aan de dingen die die zou willen veranderen.

  • Een training bestaat uit 4 sessies van telkens 2 uur. Totaal 8 uur.

    Thema's die aan bod komen zijn grenzen en grensoverschrijdend gedrag, sociale media, veiligheid, relaties en zelfvertrouwen.

    De training bestaat uit kringgesprekken, rollenspellen en andere actieve oefeningen die de deelneemsters inzicht geeft in hun gevoel en grens.

  • Iedere meisje die een training succesvol aflegt, nodigen we samen met zijn of haar ouder(s) en de aanmelder uit voor een afrondend gesprek.

    

Tijdens dit gesprek bespreken we hoe de vorming verlopen is, wat de jongere heeft geleerd en of er een effect merkbaar is thuis, op school of in de vrije tijd.

    We bekijken ook wat de jongere verder nodig heeft. Indien nodig, wordt er een advies naar verdere hulpverlening gegeven.

  • "Ik vond de oefeningen over het aangeven van je grenzen heel leerlijk. Nu kan ik op Sociale Media beter neen zeggen."

  • "Vroeger had ik 4578 volgers op mijn Instagram. De meesten waren onbekende mensen. Ik begrijp nu wat de gevaren zijn op Facebook en Instagram. Mijn volgers zijn verminderd. Dat vind ik beter omdat ik nu minder stress ervaar."

algemene vragen?