TRAINING:
‘CHECK-IN’

Als je jong bent komt er veel op je af. Jongeren kunnen hierdoor stress ervaren of het moeilijk hebben met het maken van keuzes. Soms verliezen ze hun zelfvertrouwen of controle. Ze kunnen explosief reageren en snel in conflict gaan. Voor deze jongeren is er Check-in.

Check-in is een weerbaarheidstraining voor jongeren van 10 tot 21 jaar. We trainen altijd in gemengde groepen (m/v/x) binnen dezelfde leeftijdscategorie. Het is een psychofysieke groepstraining waarin actieve oefeningen worden afgewisseld met korte groepsgesprekken die gericht zijn op zelfreflectie.

In 4 sessies gaan we aan de slag met: lichaamstaal, emoties, grenzen en communicatie.

We werken zowel aan de sociale- als mentale vaardigheden die de persoonlijke ontwikkeling ondersteunen.

Na een training kunnen jongeren beter voor zichzelf opkomen en beter omgaan met de situaties waarin zij nu vastlopen.

Wie kan deelnemen?

  • Jongeren tussen 10 en 21 jaar.

  • Jongeren die wonen of naar school gaan in de stad Antwerpen.

  • Jongeren die met eigen motivatie aan zichzelf willen werken in een groep.

Weten of de jongere aan alle voorwaarden voldoet om deel te nemen? Bekijk de aanmeldingsvoorwaarden.

Praktisch

  • Een training bestaat uit 4 opeenvolgende sessies van telkens 2 uur.

  • We trainen in groepen van max. 12 jongeren van dezelfde leeftijdscategorie.

  • De training wordt steeds door 2 professionals gegeven.

  • Veiligheid is essentieel om jezelf goed te voelen in de groep. Vooraf maken we een veiligheidscontract op met de jongeren.

  • De training is vrijwillig. De jongere is zelf gemotiveerd om deel te nemen en gaat aan de slag met de dingen waar die zelf aan wilt werken.

  • Jongeren -18 jaar moeten worden aangemeld door een professionele hulpverlener en toestemming hebben van de ouder(s) of voogd.

Jongeren -18 jaar

Jongeren -18 jaar moeten worden aangemeld door een professionele hulpverlener. Het aanmelden van een jongere doe je via het volgende formulier.

Er worden maximum 12 plaatsen voorzien per groep. Eens alle plaatsen ingevuld zijn, worden er geen nieuwe aanmeldingen meer aangenomen.

MELD JONGERE AAN

Jongeren +18 jaar

Tijd om te werken aan jezelf? Schrijf jezelf in als je 18 jaar of ouder bent!

INSCHRIJVEN

VERLOOP

We organiseren elk jaar verschillende trainingsreeksen op basis van leeftijd. Het verloop van de training is bij de verschillende groepen gelijkaardig:

  • Wanneer het aanmeldformulier goed ontvangen is bekijken we eerst of de jongere in aanmerking komt. We brengen de aanmelder hiervan zo snel mogelijk op de hoogte. Wanneer de jongere kan deelnemen plannen we een kennismakingsgesprek in. Voor jongeren -18 jaar nodigen we zowel de aanmelder, als de jongere en diens ouder(s) uit.

  • Voor de start van een training, nodigen we de jongere, de ouder(s) of verantwoordelijke en de aanmelder samen uit op Kwadraat. Indien de jongere meerderjarig is en zichzelf heeft aangemeld, nodigen we enkel de jongere en eventueel de ouder(s) of verantwoordelijke uit.

    Tijdens dit gesprek geven we meer uitleg over de training en staan we stil bij de vragen en verwachtingen van alle partijen. Samen met de jongere bespreken we wat er op dit moment goed en moeilijk loopt op school, thuis of in de vrije tijd. We luisteren naar wat de jongere hier graag aan zou willen veranderen.

  • Een training bestaat uit 4 opeenvolgende sessies van telkens 2 uur. Een uur voor en na de training zijn jongeren welkom om met de trainer in gesprek te gaan, een vraag te stellen of gewoon te chillen op Kwadraat. De trainingen gaan door buiten de schooluren.

    We oefenen verschillende vaardigheden. Dit gebeurt aan de hand van fysieke oefeningen die afgewisseld worden met groepsgesprekken. We vragen jongeren kledij aan te doen waarin zij gemakkelijk kunnen bewegen.

  • Iedere jongere nodigen we samen met de ouder(s) of verantwoordelijke en de aanmelder uit voor een afrondend gesprek.

    Tijdens dit gesprek bespreken we hoe de training verlopen is, wat de jongere heeft geleerd en of er een effect merkbaar is thuis, op school of in de vrije tijd. We bekijken ook wat de jongere verder nodig heeft. Indien nodig, wordt er een advies naar verdere hulpverlening gegeven.

  • "In het begin voelde ik mezelf misschien niet helemaal thuis in de groep en was ik niet zeker of het wel iets voor mij was, zo’n training. Doorheen de weken samen is dat wel wat veranderd en ik vond het echt verrassend en mooi om mezelf, maar zeker ook de anderen, te zien veranderen."

  • "Het was een leuke en leerzame training. Alleen bij het begin was het een beetje wennen aan de groepskring, etc… Maar algemeen was het een leuke project. Ik heb er veel van geleerd. Ik heb gedacht… als jullie nou een project gaan starten van Zelfverdediging, zou het ook leuk zijn! :p"

Algemene vragen?