jongeren copy
Jongeren
ouders
Ouders
hulpverleners
Hulpverleners
vrijwilligen
Vrijwilligers

Thijs, begeleider

• Bericht geplaatst op 14 mei 2019

Thijs, begeleider

Wat is een Kwadraat begeleiding?

In het begeleidingsteam zetten geschoolde professionals zich in ter preventie van schooluitval door in te zetten op het welzijn van jongeren en door te werken aan hun veerkracht zodat ze beter gewapend zijn tegen de uitdagingen die het leven hen biedt.

In een individuele begeleiding wordt er veel aandacht besteed aan het opbouwen van een vertrouwensrelatie. De begeleider staat naast de jongere en helpt deze om binnen een veilig kader doelen te formuleren waar hij/zij aan wil werken. De begeleider motiveert en enthousiasmeert de jongeren hierin. 
Binnen een individuele begeleiding wordt er ook aandacht besteed aan de ruimere context zoals het gezin, de school en vrije tijd. Waar nodig wordt er ondersteuning aangeboden.


Thijs is de laatste aanwinst van het begeleidingsteam. Hij is 26 jaar en heeft een diploma orthopedagogie toegepaste jeugdcriminologie. 
Wat vindt Thijs nu leuk aan de job als begeleider bij Kwadraat? Lees het hier.

VRIJHEID

Ik vind het erg interessant om jongeren en gezinnen te ontmoeten; hoe leven ze, waarmee worstelen ze, de ontmoeting daarin en de nieuwsgierigheid van mezelf die daarin geprikkeld wordt in mijn job. Bij Kwadraat is de enorme vrijheid daarin, een grote meerwaarde. Er zijn geen strikte regels, opgelegd zoals de jeugdrechtbank bv. Je mag je installeren als vertrouwenspersoon voor de jongere. Je bent ook niet volledig afhankelijk van de verwachtingen van de ouders. Natuurlijk neem je ze mee in de gesprekken en probeer je er ook taal aan te geven naar de jongeren toe. Maar de jongere is jouw vertrekpunt. Dat vind ik echt zalig. Die vrijheid daarin schept enorm veel mogelijkheden.

Ik had bv. gisteren een gesprek met een jongere. In het begin kwam hij enkele keren niet opdagen. Gisteren kreeg ik hem te pakken. Ik trakteerde op een bubble tea en nadien wilde hij met mij gaan shoppen op de Meir. 'Natuurlijk wil ik dat', zei ik, 'fantastisch!'.
We gaan shoppen en hij haalde kleren uit de rekken en kocht crèmes. Achteraf vroeg ik; 'Hoe is het nu geweest?' Hij zei me dat hij het heel tof vond en niet wist dat zoiets kon. Hij had gedacht dat alles wat strikter was. Dat is de vrijheid die jongeren voelen. Ik vind het fantastisch om te horen dat de jongeren het als positief heeft ervaren, dat hij het toffer vond dan hij van te voren had gedacht. Daarnaast heb ik ook iets geraakt bij die jongere; kon ik interesse kunnen tonen op een vlak waar een andere hulpverlener misschien nooit mee in aanraking zou komen.

VERTROUWENSBAND
Versterk je zo de vertrouwensband omdat je het programma van de jongere volgt?
Ja, je loopt eigenlijk mee in het leven van de jongere en dat is, naar mijn mening, de meest ideale situatie. Want om heel de tijd sociaal wenselijk te shoppen, dat is nogal lastig. 
Zo leer je iemand echt kennen. De jongere geeft jou het vertrouwen dat je hem mag zien zoals hij is. Ik geef hem het vertrouwen om niet door te vertellen waar hij shopt, welke winkels hij bezoekt, welke kleren hij koopt... Ik oordeel niet. Dat schept een band en vereenvoudigt het proces.

Je kan je op al alle vlakken beter afstemmen op de jongere. Je moet bv. ook niet steeds thuis afspreken of op een andere vaste plek. Bij Kwadraat heb je de mogelijkheid om te kijken wanneer het past. Past het voor jou? Past het voor mij? Ok, dan doen we dat.
Ook qua uren is een een voordeel bv. Op mijn vorige werk mocht je niet afspraken na 20u. Terwijl er in het leven van een jongere veel leuks te beleven valt na 20u. Afspreken op een vrijdagavond geeft dan weer andere perspectieven; zo zit je al wat in een weekendsfeer en dan zijn jongeren al iets losser.

Voor mij is de verrouwensband het begin en het einde van een begeleiding. Je bouwt deze als eerste op en sluit dan af in vertrouwen. Want de jongere moet erop kunnen vertrouwen dat je de info die je 6 maanden lang hebt verzameld, niet misbruikt en jij vertrouwt er bij hen op dat ze de begeleiding positief hebben beleefd. Dat als er nog iets is dat ze het me kunnen vertellen, dat het goed met hen zal gaan, dat je hen een goed traject heb kunnen geven en hen de beste kansen op groei hebt kunnen geven.
Zoals ik het nu zie, is dat al wel zeker 1 van de grootste krachten.

Daarnaast ook het laagdrempelige van de begeleiding. Hoe gemakkelijk je er terecht kan komen en hoe gemakkelijk je ook weer kan lossen. Je hoeft ook niet één en ander uit te spoken om door een jeugdrechter hier naartoe verwezen te worden. Je kan in principe door iedereen door verwezen worden; door de school, een vertrouwenspersoon, een huisarts, ... . 

Als er iets niet goed zit of je voelt je niet super, een begeleider kan met jou mee wandelen en mee kijken en ziet misschien andere oplossingen. Een begeleider zal het niet voor jou uitvoeren, maar kan het wel mee geven.


JONGEREN DIE HET MOEILIJK HEBBEN
Het verbaast me soms, als begeleider, hoe moeilijk het is om op te groeien vandaag de dag. Misschien heb ik daar een vertekend beeld van door mijn werk, maar ik kom vaak zo'n gekke dingen tegen en dan denk ik; 'Hoe lang heb jij daar mee kunnen rond gelopen? Zo lang al dat het Clb het ook oppikt en jou dan aanmelden in jouw naam.' Ik denk vooral - en dat is misschien ook moeilijk om aan jonge mensen te vragen - als je met iets zit, zoek eens naar 'wie kan jou helpen'? Is dat een ouder, dan is dat een ouder, maar zijn niet bepaald mensen in jouw omgeving om handen, kijk even verder. Je kan ook naar jouw huisarts stappen - want iedereen heeft een huisdokter - en deze vragen om je te helpen met aanmelden bv.. 
Het is vaak moeilijk om te spreken over wat er moeilijk gaat en ik denk dat het kan helpen om dan te spreken met iemand die een beroepsgeheim heeft. Zodat je 100% op kan vertrouwen dat ze jouw problemen niet aan de grote klok zullen hangen. Huisartsen hebben beroepsgeheim, Clb medewerkers, hulpverleners, ....

Je hebt voor Kwadraat ook met jongeren gewerkt. Je hebt dus wel wat ervaring in het werken met jongeren. Wat vindt je zo fijn aan het werken met jongeren? Waar zit hier jouw passie?
Ik heb zelf vroeger ook geworsteld met jong zijn. Het was voor mij allemaal niet gemakkelijk en ik had het gevoel dat ik daarin niet helemaal begrepen werd, met de zoektocht die ik daarin had, En er waren in mijn jeugd zo een stuk of 2 volwassenen, misschien zelfs maar 1 die dit wel wilde begrijpen die dd tijd en de moeite wilde nemen om het te willen begrijpen en wat op school niet altijd evident was; het was een leerkracht, en ik weet toen ik van het middelbaar kwam dacht ik; 'Ahwel ik wil ook iemand zijn die dit wilt begrijpen en die wilt door hebben hoe moeilijk het kan zijn voor iemand en misschien kan ik er ook iets in betekenen.'
Het is vaak moeilijk voor jongeren om zo iemand te vinden. Ze botsen vaak op meningen van anderen of mensen hebben weinig tijd en dan stopt dan ook 'het begrepen willen worden'.
Ik heb nu de luxe in mijn job dat ik 6 maanden de tijd krijg om dat te doen en dat probeer ik dan ook zo goed mogelijk te doen. Dat vind ik zalig aan mijn werk. 

Daarnaast blijf ik steeds versteld staan hoe divers jongeren zijn - de ene houdt van voetbal en de andere van judo - en ben ik nog altijd gefascineerd door de kracht van jongeren. Ik vind dat jongeren erg veel kunnen en doorstaan en toch maar blijven gaan. Dat verwondert me; 'Amai, wat jij kan, dat kan ik niet.'
Dat vind ik echt fantastisch; geïnspireerd worden. Het hoeft geen superheld te zijn of een acteur of een bekend figuur; een alledaagse jongere is inspirerend genoeg voor mij!

We leven ook in een samenleving vandaag de dag waarbij je het het gevoel krijgt dat je steeds vaker alleen staat. Mensen delen niet gemakkelijk persoonlijke dingen. Wat ik vooral wil mee geven is; 'Blijf er niet alleen mee zitten'. Er zijn ook mensen die er professioneel voor jou kunnen zijn. Neem een kijkje. Het is geen taboe. Het zijn ook maar leuke, grappige mensen, net zoals jou.'

ZOMERVAKANTIE 
Werk jij door in de vakantie?
Mijn vakantie ligt nog niet helemaal vast, maar ik werk zeker in de zomermaanden! Het is ook tof om in de zomermaanden te werken. Je leert zo de jongere ook eens op en vakantiedag kennen. Het is daarnaast ook mooi weer en er er zijn enorm veel leuke dingen te doen! 


Wij werken door in de Zomer maanden! Aanmelden voor deze maanden kan nog:

Voor een opstart in juni/juli kan je nog aanmelden voor 16 mei 2019
Voor een opstart in aug/sept mag je aanmelden voor 13 juni 2019
Aanmelden kan je enkel doen als professional via deze link: https://onderwijs.csjdatabank.be/persoon

Ben je een jongere en wil je begeleiding? Zoek iemand die jou kan aanmelden! 

brush stroke

Portret van een jongerencoach: Elias

Elias is 29 jaar en werkt voor Kwadraat als jongerencoach in Schoten. Zijn hoofddoel is: ervoor zorgen dat jongeren school verlaten met een diploma.
jongeren copy
ouders
hulpverleners
vrijwilligen
Joline de Dijcker • 27 juli 2022

Portret van een jongerencoach: Pim

‘Ik vind het superfijn om nu zelf die persoon te kunnen zijn die ik misschien wel nodig had tijdens mijn middelbare schooltijd.'
jongeren copy
ouders
hulpverleners
vrijwilligen
Joline de Dijcker • 26 juli 2022

Kwadraat lanceert podcast!

‘Corona heeft heel veel problemen blootgelegd in gezinnen.’
ouders
hulpverleners
vrijwilligen
Joline de Dijcker • 08 september 2021

In gesprek met Lore: opvoedingsconsulente en mama van twee

"Door echt te luisteren naar je kind, begrijp je beter waar bepaald gedrag vandaan komt. Op die manier kan je veel milder reageren."
ouders
hulpverleners
vrijwilligen
Joline de Dijcker • 18 mei 2021

Thuiswerken met kinderen: hoe pak je dat aan?

Drie tips over hoe je thuis kan werken met kinderen.
ouders
Joline de Dijcker • 02 november 2020

Jongerencoaches

4 getuigenissen, 1 doel, 1 gedeelde passie
jongeren copy
ouders
hulpverleners
Ine Mulier • 10 maart 2020

Centraal Meldpunt

een belangrijke partner
jongeren copy
ouders
hulpverleners
Ine Mulier • 27 juni 2019

In Your Face Zomeraanbod

jongeren copy
hulpverleners
• 17 juni 2019

Buddycoach zoekt jongere!

Er zijn nog enkele plaatsjes vrij!
jongeren copy
hulpverleners
vrijwilligen
Ine Mulier • 02 juni 2019

Ilir, jongerencoach

Wijk Antwerpen-Kiel en Area2020
jongeren copy
hulpverleners
Ine Mulier • 09 mei 2019

Het geheim van de vuurtoren

Kwadraat & de Kip van Troje stelt voor...
ouders
Ine Mulier • 18 april 2019

De Vaderronde (OO10)

Versterk het contact met je tiener!
ouders
• 17 maart 2019

Wees welkom op onze gratis Open Sessies Rots en Water!

In april zijn er 3 nieuwe reeksen.
jongeren copy
ouders
hulpverleners
vrijwilligen
• 10 maart 2019

ATV bezocht het Huis van het Kind Antwerpen-Kiel

Bekijk hier de reportage!
ouders
Ine Mulier • 05 maart 2019

Bedankt Buddycoaches!

Week van de Vrijwilliger
jongeren copy
ouders
hulpverleners
vrijwilligen
Ine Mulier • 26 februari 2019

Racisme bij kinderen

Zijn kinderen hier bewust mee bezig? Wat als uw kind een racistische opmerking maakt?
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 11 februari 2019

Kinderen en huishouden

Kan het kwaad om te vragen aan uw kind om te helpen met het huishouden?
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 28 januari 2019

Speelgoed

Hoe kan je speelgoed boeiend houden voor uw kind?
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 14 januari 2019

Jongeren en alcohol

Examens zijn gedaan! Het is oudejaarsavond! Je kind wilt voor de eerste keer gaan feesten of op café gaan met vrienden. Daar komt dan meestal alcohol bij kijken. Wat kun je doen om uw kind verantwoordelijk met alcohol te laten omgaan?
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 31 december 2018

Gezin en werk in balans houden

Soms kan het combineren van een gezin en werk te veel worden. Hier zijn wat tips om het in balans te brengen.
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 17 december 2018

De eerste examens

De eerste examens komen al in December. In het begin van het schooljaar lijken ze nog ver maar ze komen sneller dan we denken. Kinderen zijn verschillend. Sommigen studeren graag, voor anderen is studeren de hel. Maar beiden kunnen baat hebben met de hulp van hun ouders.
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 03 december 2018

Fantasievriendjes

'Mijn kind praat tegen zichzelf, wat moet ik doen?' Dit artikel legt uit waar fantasievriendjes van komen en hoe je erop kunt reageren.
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 19 november 2018

Love is in the air!

Kinderen zullen te maken hebben met vlinders in hun buik. Sommige ondervinden dit al in de kleuterklas. Wat kun je als ouder doen om hen gerust te stellen?
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 05 november 2018

Het eerste rapport van het schooljaar

Elke ouder wilt dat zijn/haar kind het goed doet. Wat als je kind een slecht rapport krijgt? Hoe reageer je hierop?
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 22 oktober 2018

Hoe regel ik het zakgeld?

Geef ik te veel? Geef ik te weinig? Er is geen regel die bepaalt hoeveel zakgeld je kan geven. Volgende twee zaken kunnen je wel helpen om een bedrag te bepalen:
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 08 oktober 2018

Kinderen die ruziemaken

Help! Mijn kind maakt ruzie met andere kinderen, wat moet ik doen?
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 24 september 2018

Verlegenheid bij kinderen

Een nieuw schooljaar is niet voor elk kind hetzelfde en kan sociaal uitdagend zijn. Kinderen die angstig zijn bij onbekende mensen, moeilijk nieuwe vrienden maken, ... noemen we verlegen kinderen. Uiteraard is elk kind (en elke volwassene) wel eens verlegen. Verlegen zijn is op zich geen probleem. Als de verlegenheid bij je kind zo groot is dat het ongemakkelijk wordt, dan zijn er wel een aantal dingen die je kan doen.
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 10 september 2018

Terug naar school!

Het is bijna zover! School gaat terug beginnen. Weer die ochtendchaos? Hier zijn wat tips om de ochtend vlot te laten verlopen.
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 27 augustus 2018

Bedtijd?

School komt eraan. Tijd(bijna toch) om de slaaproutine terug in te schakelen zodat het kind terug gewoon wordt om vroeg(er) te gaan slapen. Hier zijn wat tips om het routine in te schakelen.
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 13 augustus 2018

Gaat uw kind alleen op reis?

Je kind voor de eerste keer alleen op reis laten gaan kan zwaar zijn. Of ze nu alleen of met vrienden gaan. Hier zijn wat tips om uzelf gerust te stellen.
ouders
hulpverleners
groeimee.be • 30 juli 2018

Verveelt uw kind zich snel?

Heb je een kind die zich snel verveelt en weet je niet wat te doen? Hier zijn een paar tips.
ouders
hulpverleners
Groeimee.be • 16 juli 2018

Dit najaar opnieuw OO10-stress!

Een tiener opvoeden is niet altijd makkelijk. Meer dan eens wordt je geduld op de proef gesteld. Is praten met je tiener soms moeilijk? Raak je de controle wel eens kwijt? Dit najaar geven we opnieuw trainingen voor moeders van tieners.
ouders
hulpverleners
• 01 juni 2018

Opvoedtip! Wat kan je doen als de opvoedingsaanpak tussen ouders verschilt?

Wetenschappers hebben aangetoond dat burn-out één van de meest onderschatte oorzaken is bij drop-out.
ouders
Groeimee • 31 mei 2018

Welkom bij Kwadraat en de Opvoedingswinkel Antwerpen!

Op zoek naar info over Kwadraat of de Opvoedingswinkel Antwerpen? Je vindt het nu nog sneller terug op onze fonkelnieuwe website. Welkom!
jongeren copy
ouders
hulpverleners
vrijwilligen
• 30 mei 2018